Isoleren spouwmuren

Hoe werkt spouwmuurisolatie

Spouwmuren opvullen met isolatiemateriaal

Woningen die gebouwd zijn vanaf 1920 hebben geen massieve buitenmuren, maar holle muren, zogenaamde spouwmuren. Deze bestaan uit een combinatie van een binnenmuur en een buitenmuur met daartussen een holle ruimte, de zogenaamde spouw. Origineel diende deze spouwruimte als barièrre, ofwel om te voorkomen dat vocht via de buitenmuur naar de binnenmuur zou overslaan. Echter is gebleken dat er een enorm warmteverlies plaatsvindt doordat deze holle ruimtes niet geïsoleerd werden. Daarom worden vanaf 1975 bij nieuwbouwwoningen ook de spouwruimte geïsoleerd.

Bij woningen met een bouwjaar voor 1975 kan men de spouwmuren laten na-isoleren. Hierbij worden via openingen in de buitenmuur isolatiematerialen naar binnen gespoten.

Camera-inspectie vooraf

Niet elke spouwmuur kan zonder meer geïsoleerd worden. De spouwruimte moet bijvoorbeeld minimaal 5 cm breed zijn. Ook mogen er geen valspecie of vochtbruggen aanwezig zijn. Voorafgaand aan het isoleren van de spouwmuren is het dan ook verstandig de holle ruimtes eerst te laten inspecteren door een gecertificeerd bedrijf door middel van endoscopie. Er kunnen dan mogelijke obstakels ontdekt worden zoals stukken hout of steen die in de spouwruimte zijn gevallen.

GRATIS OFFERTES SPOUWMUURISOLATIE

Is uw woning gebouwd voor 1975 en wilt u weten wat het exact zou kosten om uw spouwmuren te laten isoleren ? Vraag dan volledig gratis en vrijblijvend offertes aan inclusief een gedetaileerde weergave van uw subsidiemogelijkheden.

Klik hier om naar het offerte aanvraag formulier te gaan.

Patroon boren voor gelijkmatige isolatie

Op basis van een bepaald patroon worden gaten in de buitenmuren geboord tot en met de spouwruimte. De exactie positie van die boorgaten is sterk afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat in de spouwmuur aangebracht zal worden. Sommige materialen zijn zwaarder en zullen direct naar beneden vallen of zakken. Hiervoor zal men op een wat grotere hoogte gaten aan moeten brengen en minder op een lagere hoogte. Bij materiaal dat licht is en zich direct vastzet in de omgeving van het boorgat zal er op elk niveau geboord moeten worden. Belangrijk is dat elke plek in de muur geïsoleerd wordt, zodat er geen koudeplekjes overblijven. Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal kan er wederom met een endoscoop worden geïnspecteerd hoewel dat niet altijd noodzakelijk is. Na finale goedkeuring zullen de boorgaten afgesloten worden met mortel in de juiste kleurstelling.

Welke isolatiematerialen kunnen worden gebruikt ?

De spouwruimte kan met verschillende soorten isolatiematerialen worden gevuld. Waar bij nieuwbouw altijd voor plaatvormig isolatiemateriaal wordt gekozen, dient bij na-isolatie van de spouwruimte altijd te worden gekozen

voor materialen die onder (lage) druk kunnen worden ingespoten of ingeblazen.

Lees hier verder over de verschillende soorten spouwmuurvullingen.

Heeft u een woning van voor 1975 ?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van de woning nog niet ge´soleerd zijn.

Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij onze partners (dekking in geheel Nederland).

Wij gebruiken cookies op onze website om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Meer informatie