Energiezuinige woning

8 VOORDELEN SPOUWMUURISOLATIE

De vele voordelen van spouwmuurisolatie

Minder condens dankzij spouwmuurisolatie
Minder condens dankzij spouwmuurisolatie

Het laten isoleren van uw spouwmuren zorgt voor veel voordelen: de binnenmuren zullen veel warmer worden en daardoor wordt uw woning veel behaaglijker. Koude muren, condens en (valse) tocht zullen opgelost worden. Door de grote afmetingen van de gevel is het isolatie-effect heel groot.

Daarnaast is er een groot financieel voordeel: u zult jaarlijks flink kunnen besparen op energiekosten. Binnen 3 tot 4 jaar heeft u uw gehele investering terugverdiend.

Op deze pagina zullen wij dieper ingaan op deze en andere voordelen van het na-isoleren van spouwmuren.

Voordeel 1: Warme en behaaglijke woning

Een ge´soleerde woning is warmer, droger en behaaglijker

De effecten van het isoleren van spouwmuren zijn groot vanwege de relatief grote geveloppervlakte van een gemiddelde woning. Spouwmuurisolatie zal zorgen voor een forse verhoging van de temperatuur van de binnenmuren. Hierdoor wordt het binnen warmer, zullen de koude muren geen vocht (condens) meer aantrekken en zal er geen valse tocht ontstaan (luchtverplaatsing van koude naar warme objecten). Doordat de relatieve vochtigheid van de gehele woning daalt zal naast condensatie ook schimmelvorming worden voorkomen. In de zomer zal de woning koeler blijven, wat ook bijdraagt aan een behaaglijk leefklimaat.

De belangrijkste punten nog even op een rij:
- drogere muren rondom
- warmere muren rondom
- sterke vermindering vocht in de woning
- behaaglijker klimaat
- geen schimmelvorming meer

Voordeel 2: Forse besparing op Energiekosten

Afhankelijk van diverse factoren als ligging van de woning, dikte van de spouwmuren zelf, de keuze voor de isolatievorm en voor de mogelijke dikte van de isolatievorm zal spouwmuurisolatie ongeveer 8,5 m3 aardgas per m2 geïsoleerd oppervlakte per jaar besparen. Met een gasprijs die in 2021 ongeveer € 0,65 per m3 bedraagt, bespaart u dus € 5,25 per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur per jaar. Voor een gemiddelde rijtjeswoning bedraagt de besparing ongeveer € 300. Voor een vrijstaande woning kan het voordeel oplopen tot wel € 800. Lees hier verder over de besparing op energiekosten.

Voordeel 3: Hogere verkoopwaarde van de woning

Een geïsoleerde woning is meer waard bij verkoop. Veelal is de waardestijging van een goed geïsoleerde woning al een stuk hoger dan de oorspronkelijke investering in de isolatiewerkzaamheden. Daarnaast zijn de kansen om een goed geïsoleerde energiezuinige woning te verkopen veel groter dan een niet-geïsoleerde woning.

Mede omdat het Energielabel van de woning gunstiger zal worden, zal ook de waarde en aantrekkelijkheid van de woning verbeteren.

Daarnaast is er nog een ander voordeel met betrekking tot de woning (lees verder bij voordeel 4)

Voordeel 4: Beter voor de woning

De woning wordt niet alleen meer waard omdat hij energiezuiniger wordt door spouwmuurisolatie, maar ook doordat de woning zelf beter beschermd wordt tegen aantasting door vocht en koude. Vocht in muren doet bijvoorbeeld de mortel oplossen en zorgt voor roestvorming aan metalen onderdelen zoals leidingwerk.

Ook zal het interieur profiteren van een beter binnenklimaat: vloerbedekking, behang en gordijnen zullen langer meegaan.

Voordeel 5: Beter voor de gezondheid

Een niet of slecht geïsoleerd huis is vochtiger en kouder en ondervindt veel meer last van schimmels, zwammen en ongedierte. Het hoge vochtigheidspercentage in combinatie met sporen van schimmels zorgen voor een slecht leefklimaat waardoor mensen last kunnen krijgen van lucht- en ademhalingswegen.

Door de woning goed te isoleren wordt deze veel droger en krijgt men veel minder last van onder meer schimmels. Astma en bronchitus patiënten zullen baat hebben bij spouwmuurisolatie.

Voordeel 6: Beter voor het milieu

Ook voor het milieu is verduurzaming van een woning veel beter. Doordat de woning energiezuiniger wordt zal er minder gestookt of gekoeld hoeven te worden, wat de uitstoot van CO2 vermindert, wat weer goed is voor het milieu.

Juist vanwege het grote belang voor het milieu verstrekt de overheid allerlei subsidies en aantrekkelijke financieringsmogelijkheden.

Voordeel 7: Aantrekkelijke Subsidies

De overheid zet vol in op duurzaamheid van woningen en bedrijfsgebouwen. LET OP ! Voor 2020 en 2021 zijn twee subsidieregelingen beschikbaar indien u besluit om de spouwmuren van uw woning te laten isoleren. Als eerste krijgt u korting op de BTW over de arbeidskosten: u betaalt slechts 9% in plaats van 21% (12% besparing over arbeidskosten) en als tweede de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis waarbij u een vergoeding krijgt per m2 geïsoleerd oppervlak met een gemiddelde van 30% van de totaalkosten. Per 1 januari 2020 is het subsidiepercentage 20%.

Voordeel 8: Snel en zonder overlast isoleren

Het na isoleren van de spouwmuren kan gebeuren zonder dat er in de woning iets van werkzaamheden is te merken. Binnen 1 tot 2 werkdagen worden de spouwmuren van de gehele woning geïsoleerd zonder hak- en breekwerk. Er worden alleen wat gaten in de buitenmuren geboord en na het aanbrengen van het isolatiemateriaal in de spouwruimtes worden de gaten weer afgedicht met cementspecie.

U heeft er dus totaal geen overlast van.

Heeft u een woning van voor 1975 ?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van de woning nog niet ge´soleerd zijn.

Vraag daarom nu gratis en vrijblijvend offertes aan bij onze partners (dekking in geheel Nederland).

Wij gebruiken cookies op onze website om uw bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Meer informatie